Καλώς ήλθατε

Λίγα λόγια για το Συγγενολόϊ μας:  Το επώνυμο Κουσουρής (αγγλ., Koussouris ή Kousouris), το βρίσκεις στη βόρεια, κεντρική και δυτική ηπειρωτική, αλλά και στη νησιωτική Ελλάδα. Από το Σούλι, τη Θεσπρωτία, τα Ζαγοροχώρια, την Αιτωλοακαρνανία, Ναυπακτία, Αγιαλία, Κυπαρισσία, Λακωνία, Σκιάθο, Μακεδονία, Κεφαλλονιά, Τήνος, Χανιά, Κύθηρα, Σύρο και αλλού. Στην περιοχή της Αττικής πλατιά η εξάπλωσή του. Κέντρο Αθήνας, Μαρούσι, Αγ. Παρασκευή, Γαλάτσι, Λόφος Σκουζέ, Γλυφάδα, Κορυδαλός, Πειραιάς, Κερατέα, Ραφίνα και αλλού. Αλλά και στο εξωτερικό θα το βρεις σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, Γαλλία. Ακόμη, και στο Αλγέρι ως Koussouri για τους άνδρες και Kousouri για τις γυναίκες.
Κάποιοι συγγενείς υποστηρίζουν ότι το επώνυμό μας προέρχεται από προγόνους μας που είχαν διαφορετικό επώνυμο στην περίοδο της τουρκοκρατίας (15ος-19ος αιώνας). Κατά μια εκδοχή η προέλευση του επωνύμου μας προέρχεται από την περιοχή του Σουλίου, Ηπείρου. Πολλοί Σουλιώτες κατέβαιναν στα πεδινά, προξενώντας ζημιές στους Τούρκους. Κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με μαρτυρίες της παράδοσης, συλληφθήκανε από Τουρκαλβανούς. ΄Οταν τους ρώτησαν για το επώνυμό τους εκείνοι απάντησαν ότι ονομάζονταν ''Kushëri'', που στα αρβανίτικα σημαίνει ξάδελφος. ΄Ισως με παραφθορά να εξελίχθηκε τελικά σε Κουσουρής. Κατά μία άλλη εκδοχή, ίσως κάποιος πρόγονος μας είχε κάποιο φυσικό ελάττωμα, δηλαδή Κουσούρι. Πάλι με παραφθορά ίσως τελικά επικράτησε το Κουσουρής.  Οι κύριοι πυρήνες των συνεπωνύμων ή συγγενών μας -γιατί όλοι οι συνεπώνυμοι μπορεί να μην είναι συγγενείς μας - κατοικούν και δραστηριοποιούνται στην ´Ηπειρο, στην Αιτωλοακαρνανίας και την Αιγιαλεία, στην Αθήνα και στα Κύθηρα.
                     Ωστόσο, οι ρίζες μας φαίνεται ότι είναι πολύ παλιές. Στα αρχεία των αγωνιστών κατά των Τούρκων, που υπάρχουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη των Αθηνών, αναφέρεται κάποιος Αλέξανδρος Κουσουρής (γύρω στα 1700 μ.χ.). <<.....Αυτός ήταν πλούσιος πρόκριτος από τη Ρούμελη. Μετά από προστριβές με τους εκεί Τούρκους, φεύγει και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Πτέρη της Αιγιαλίας. Μερικά από τα παιδιά του, για να μη συλληφθούν από τους εκεί Τούρκους, άλλαξαν το επώνυμό τους σε Αλεξανδρόπουλος και εγκαταστάθηκαν στην Αχαϊα και αλλού>>. Εξάλλου, το επώνυμο Κουσουρής αναφέρεται σε πολλούς αγωνιστές του 1821. Ο αγωνιστής του 1821, Αγγελος Κουσουρής, γεννημένος στην Αθήνα, πολέμησε τους Τούρκους και σκοτώθηκε σε μια μάχη. Στην Αιτωλοακαρνανία και Ναυπακτία, ονομαστοί, για τις μάχες ενάντια στους Τούρκους και Αλβανούς, είναι ο οπλαρχηγός Φώτης Κουσουρής, ο ανθυπολοχαγός Γούλας Κουσουρής, ο χιλίαρχος Αποστόλης Κουσουρής, και ο Παναγιώτης Κουσουρής. Σε πρόσφατο βιβλίο του Ν.Θ. Μήτση (2008) ''Αετός Ξηρομέρου-Ιστορικές επιφυλλίδες αλλοτινών εποχών και Λησμονημένοι μαχητές του 1821'' αναφέρεται ο Απόστολος Κουσουρής που έλαβε μέρος μαζί με άλλους οπλαρχηγούς και καπεταναίους στη μάχη ενάντια στους Τούρκους, στον Αετό Ξηρομέρου στις 9 Αυγούστου 1822.  H '' Μεγάλη Στρατιωτική Εγκυκλοπαίδεια'' (τόμος Α, σελίδα 291)  μας πληροφορεί ότι ο αρχιτσέλιγκας Κουσουρής με το γιό του Κουσουρόγιαννo, συμμετείχαν στη μάχη ανάμεσα στην Καστανιά και στην Υπάτη, ενάντια στους Τούρκους και Τουρκαλβανούς την άνοιξη του 1821.  Στο βιβλίο του Κ. Πετρονικολού ''Ποδολοβίτσα-Πεντάλοφος'' , διαβάζουμε....<<.....Ένα κτήμα δίπλα στο χωριό και ανατολικά του. Το θυμάμαι ακαλλιέργητο, γιομάτο πυκνά και ψηλά αγκάθια, «δραξούλια» τα λέγαμε. Στο κτήμα αυτό το «έρημο» (δεν ξέραμε ούτε σε ποιόν άνηκε...),  διανυκτέρευαν και έβοσκαν τα πολλά την εποχή εκείνη άλογα του χωριού, τότε πριν βγουν τα τρακτέρ και τα άλλα γεωργικά μηχανήματα, που αχρήστευσαν τα άλογα, ώστε τώρα στο χωριό να υπάρχουν ελάχιστα... Το χωράφι αυτό, 85 στρέμματα, το αγόρασε ο πατέρας μου και τότε μάθαμε πώς άνηκε στους Κουσουρέους απ' το χωριό Βάρνακας του Ξηρομέρου και γι'αυτό το λέγαμε ''Koυσουρής''. Ο Αποστόλης Κουσουρής πολέμησε με τ' αδέλφια του Πάνο και Φώτη κατά την Επανάσταση του Εικοσιένα σε πολλές μάχες και στο Μεσολόγγι. Στους Κουσουρέους μετά την Επανάσταση δόθηκαν κτήματα απ' τις «εθνικές γαίες» και ένα απ' τα κτήματα αυτά ήτανε και τούτο, ο «Κουσουρής». Τώρα ο «Κουσουρής» είναι γιομάτος ελιές και περιβόλια από ξινά>>.  Από στοιχεία, κατά την άφιξη των Ελλήνων μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες (Ellis Island, USA) στις αρχές του 1900, αναφέρονται αρκετοί Κουσουρήδες που μετανάστευσαν εκεί. Μεταξύ αυτών και κάποιος '' Κουσουρής Ιωάννης'', ετών 19, με τόπο προέλευσης από το Καρνέσι, τη σημερινή ΄Ανω Κλειτορία, Καλαβρύτων και ημερομηνία άφιξης, 10 Μαρτίου, 1914. Αλλά και

 

John Kousouris, passenger record, 1919 (Ellis island, USA)

Λυκούργος Κουσουρής, το 1905 από την Αθήνα, Λάμπρος Κουσουρής, το 1910, από τη Λαμία, Αθανάσιος Κουσουρής, το 1910, από το Γαρδίκι, Κωνσταντίνος Κουσουρής, το 1912, από το Ελευθεροχώρι, Ηλίας Κουσουρής, το 1913, από την Καστοριά και άλλοι.                                         Από τις μέχρι σήμερα πληροφορίες που συλλέξαμε, φαίνεται ότι ο δικός μας κλάδος με ρίζες από την Πλάκα της Αθήνας, ήταν συγγενικός σε πρώτο βαθμό με τον κλάδο των προγόνων που εγκαταστάθηκαν στο Μαρούσι γύρω στις αρχές του 1990 ή και αρκετά νωρίτερα. Οι Κουσουρίδες της Πλάκας και των γειτονικών περιοχών έμεναν και δραστηριοποιούνταν στις οδούς Βούρβαχη, Εκαταίου και Βρεσθένης, στην αρχή της οδού Βουλιαγμένης και απέναντι από τις στήλες Ολυμπίου Διός, στο τετράγωνο των οδών Λυσικράτους, Φρυνίχου και Αισχίνου.                    Ο παππούς μου ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΡΗΣ του Σωτήρη, γεννήθηκε το 1881 στην Πλάκα της Αθήνας. Στο μητρώο αρρένων του Δήμου Αθηναίων, είχε αύξοντα αριθμό  1108. Είχε αδέλφια το ΣΠΥΡΟ και τη ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ. ΄Ολοι μαζί έμεναν στην Πλάκα.  Ο πατέρας μου ΣΩΤΗΡΗΣ, γεννήθηκε το 1913 και  στο μητρώο αρρένων του Δήμου Αθηναίων είχε αύξοντα αριθμό 690/323. 

 

Θυμηθείτε τις ρίζες μας και προσθέστε τις δικές σας πληροφορίες .

-Θόδωρος Σ. Κουσουρής-

Οικογενειακές ειδήσεις
Νοε 15, 2018
Ο Θεόδωρος Κουσουρής σημείωσε την/τον <Ιδιωτικό> Κουσουρή σε 1 φωτογραφίες
 
Ο Θεόδωρος Κουσουρής πρόσθεσε 2 Φωτογραφίες στο άλμπουμ Θόδωρος του Σωτήρη
Προβολή άλμπουμ
 
 
Ο Θεόδωρος Κουσουρής ενημέρωσε τα στοιχεία των Τατιάνα Χατζηιωάννου (γένος Πυλορίδη) , <Ιδιωτικό> Κουσουρής , <Ιδιωτικό> Κουσουρής και Ιωάννης Κουρούπης στο οικογενειακό δέντρο MyHERI - 19032012 (1).
Ο Θεόδωρος Κουσουρής ενημέρωσε τα στοιχεία των <Ιδιωτικό> Χατζηιωάννου και <Ιδιωτικό> Καρράς στο οικογενειακό δέντρο Καρρά Family Tree.
Νοε 13, 2018
Ο Θεόδωρος Κουσουρής ενημέρωσε τα στοιχεία των <Ιδιωτικό> Καρρά , <Ιδιωτικό> Βόγκα , <Ιδιωτικό> Καρράς , <Ιδιωτικό> Λεγάκης και 8 άλλων ατόμων στο οικογενειακό δέντρο Καρρά Family Tree.
Ο Θεόδωρος Κουσουρής πρόσθεσε <Ιδιωτικό> Λεγάκης , <Ιδιωτικό> Λεγάκης , <Ιδιωτικό> Καρρά , <Ιδιωτικό> Κουσουρής και 5 άλλα άτομα στο οικογενειακό δέντρο: Καρρά Family Tree.
Νοε 12, 2018
Ο Θεόδωρος Κουσουρής ενημέρωσε τα στοιχεία του <Ιδιωτικό> Καρρά στο οικογενειακό δέντρο Καρρά Family Tree.
Η Βάσια Καρρά ενημέρωσε τα στοιχεία της <Ιδιωτικό> Καρρά στο οικογενειακό δέντρο Καρρά Family Tree.
Η Βάσια Καρρά πρόσθεσε τις <Ιδιωτικό> Καρρά , <Ιδιωτικό> Βόγκα και <Ιδιωτικό> Καρράς στο οικογενειακό δέντρο: Καρρά Family Tree.
Η Βάσια Καρρά δημιούργησε ένα νέο οικογενειακό δέντρο: Καρρά Family Tree
Δεκ 17, 2016
Η Ελένη Κουσουρή ενημέρωσε τα στοιχεία της <Ιδιωτικό> Απέργης στο οικογενειακό δέντρο MyHERI - 19032012 (1).
Απρ 14, 2014
Ο Θεόδωρος Κουσουρής σχολίασε στο άτομο <Ιδιωτικό> Κουσουρής :
 .....αναπάντεχη, αλλά και τραγική η απώλεια σου Σπύρο μαζί με τη Στέλλα (2/2/2014). ...και μόλις πριν από τρεις μέρες μιλούσαμε μέσω Skype! 
Ο Θεόδωρος Κουσουρής σχολίασε στο άτομο <Ιδιωτικό> Καζάζη :
 ...έφυγε πολυ νωρίς, 11/04/2014
...προσωποποίηση της χαράς, της φωτεινότητας, της παρέας, του γέλιου ....της Δημιουργίας!...ήταν αλησμόνητη η περηφάνεια της για το Σπύρο, την Κωστή και τη Γεωργία, το Στέλιο και την Κατερίνα, .......θα μας λήψεις,.....μας έχει ήδη λήψει! 
Ο Θεόδωρος Κουσουρής σχολίασε στο άτομο <Ιδιωτικό> Κουσουρή :
 ...stis omorfies souuuuuuuuuu 
Απρ 13, 2014
Η Ελένη Κουσουρή ενημέρωσε τα στοιχεία της <Ιδιωτικό> Κουσουρή στο οικογενειακό δέντρο MyHERI - 19032012 (1).
Οκτ 08, 2013
Η Αγγελική Σταματέλλη ενημέρωσε το προφίλ της.
Η Αγγελική Σταματέλλη ενημέρωσε το προφίλ της.
  Προβολή παλαιοτέρων ειδήσεων
Άρθρα επικαιρότητας
Δεν υπάρχουν διαθέσιμα άρθρα επικαιρότητας
Επισκέψεις
0002028